Skip to main content

Szétnyílt hasizom erősítés

A szétnyílt hasizom gyakori állapot szülés után, amikor a hasizmok közötti kötőszövet megnyúlik és elválik, ami egy rés kialakulásához vezet. A szétnyílt hasizom kezelésére számos módszer létezik, beleértve az izomerősítést, a hasizmok összehúzását célzó technikákat, valamint a plasztikai sebészeti beavatkozásokat, amelyek segítenek helyreállítani a hasizmok állapotát.

A hasizmok főbb feladatai:

 • vizelet és székletürítés
 • szülés
 • medencefenék rögzítése
 • tüsszentés, köhögés
 • szervek rögzítése
 • hasüreg lezárása
 • hasűri szervez védelme
 • törzs fordítása
 • emeléshez szükséges
 • kilégzésben fontos szerepet játszik
 • hasüregi nyomás fenntartása

Ha ezeket a feladatokat nem tudja a hasizom megfelelően ellátni, akkor át kell vennie másik területnek ezt a terhet. Ilyenkor a medence alap és a gerinc rendkívül kiveszi a részét a feladat átvállalásából. Ez eredményezhet rossz tartást, gyenge gátizmot és egyre előre domborodó hasat. Minden ilyesfajta probléma kellemetlen érzéssel, fájdalommal járhat. Akár nőgyógyászati problémákhoz és vizeletvisszatartási zavarokhoz is vezethet.

Miért alakul ki a szétnyílt hasizom?

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) az egyenes hasizom rostjainak hosszanti irányú szétválását jelenti. Az egyenes hasizmokat középen egy vastag, rostos kötőszövet, a linea alba köti össze, amely a megnövekedett hasűri nyomás miatt megnyúlik és nem képes összetartani az eltávolodott részeket.

A probléma leggyakrabban a várandós nőket és a nagyobb túlsúllyal rendelkezőket érinti, ritkább esetben azonban előfordulhat komolyabb fizikai munkát végző férfiak és csecsemők esetében is.

A hasizmok szétnyílása a várandósság folyamán teljesen természetes, hiszen a magzatnak szüksége van a nagyobb helyre. Kellemetlenséget abban az esetben okoz, ha a szülést követően a középen elhelyezkedő kötőszövet sáv nem képes visszanyerni eredeti állapotát.

A tünete lehet a kidomborodó has, a derék- és hátfájdalom, behorpadás a köldök fölött és/vagy alatt, a hasi diszkomfortérzet, a görnyedt tartás, a lógó has. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes szakemberhez fordulni a pontos diagnózis érdekében. A szétnyílt hasizom ugyanis hatással van az emésztésre, az egyenes tartásra, a törzs egészségére és hosszú távon akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A probléma legtöbb esetben legtöbb esetben kötőszöveti gyengeség, ikerterhesség, nagyobb súlyú kisbaba esetén alakul ki, valamint gyakoribb császármetszés után, nem első gyermek születésekor és nagyobb fogyást követően.

A szétnyílt hasizom kezelésének leggyakoribb módja, az izmok erősítése. A konzervatív terápiás módszereket, a gyógytornát és a hasizomerősítő gyakorlatokat hatékonyan egészíthetjük ki és gyorsíthatjuk intenzív klinikai izomstimulációval.

Hogyan ismerhetjük fel a szétnyílt hasizmot?

Szétnyílt hasizom esetén a hasizmok nem képesek megfelelően elvégezni a test számára fontos feladataikat. Ilyenkor más területekre hárul a feladat, ami viszont számos problémát okozhat a test számára.

A következő tünetek mind szétnyílt hasizomra utalnak:

💡 ha hasfalunk előre domborodik

💡 erőteljes derék- és/vagy hátfájdalom jelentkezik

💡 vizelettartási problémával küzdünk

💡 nőgyógyászati problémák lépnek fel

💡 rossz tartás alakul ki

💡 gyengül a gátizom vagy sérv keletkezik

 

A HIEMT kifejezetten alkalmas a szétnyílt hasizom kezelésére, hiszen a has izomzatát egységesen erősíti. Segítség nélkül ez a felépülés hosszadalmas lenne, de a Hiemt lehetőséget nyújt a hasizmok gyors regenerálásához, megerősödéséhez. A kezelés hatására csökken a derékfájdalom és a kellemetlen érzés a has területén. Emellett esztétikai szerepe látványos változást képes kialakítani, az előre domborodó has szép lassan visszahúzódik eredeti állapotába. Már hat kezelés után is rendkívüli javulást lehet tapasztalni.